Biologische zoetlupinen met hun witte, niervormige zaden zijn een inheemse peulvrucht en worden in Duitsland geteeld. Hun teelt is bijzonder duurzaam. De zuinige plant, die vanwege zijn bodemverbeterende eigenschappen graag wordt geteeld, bindt met zijn lange wortels veel stikstof en heeft daarom geen bemesting nodig. Lupinen hebben een licht notenachtige smaak en lijken qua voedingsstoffensamenstelling op sojabonen, maar bevatten aanzienlijk minder vet. Ze zijn zeer eiwitrijk en bevatten alle essentiële aminozuren, waardoor het lupine-eiwit bijzonder waardevol is. Ook hun hoge gehalte aan voedingsvezels maken ze tot een waardevolle ingrediënt niet alleen in de vegetarische en veganistische keuken. De hele bonen zijn geschikt voor stoofpotten, antipasti, curries of fijn gekruid als broodbeleg. Gefragmenteerd als
Biologisch zoetlupineschroot zijn ze ook een populaire ingrediënt voor bolognese en frikadellen. Wist je dat niet alle lupinen eetbaar zijn? Alleen de zoetlupine is geschikt voor menselijke consumptie. Hun wilde verwanten bevatten giftige bitterstoffen, de alkaloïden.