Biologische zoetlupinen met hun witte, niervormige zaden zijn een inheemse peulvrucht die in Duitsland wordt geteeld. Hun teelt is bijzonder duurzaam. De zuinige plant, die graag wordt geteeld vanwege zijn bodemverbeterende eigenschappen, bindt met zijn lange wortels veel stikstof en vereist daarom geen bemesting. Lupinen hebben een licht notenachtige smaak en lijken qua voedingsstoffen op sojabonen, maar bevatten significiant minder vet. Ze zijn zeer eiwitrijk en bevatten alle belangrijke aminozuren, waardoor het lupine-eiwit bijzonder waardevol is. Ook hun hoge gehalte aan voedingsvezels maakt ze tot een waardevolle ingrediënt niet alleen in de vegetarische en veganistische keuken. De hele bonen zijn geschikt voor stoofpotten, antipasti, curry's of fijn gekruid als broodbeleg. Gemalen als
Biologisch zoetlupinemeel zijn ze ook een populaire ingrediënt voor bolognese en frikadellen. Wist je dat niet alle lupinen eetbaar zijn? Alleen de zoetlupine is geschikt voor menselijke consumptie. Hun wilde verwanten bevatten giftige bitterstoffen, de alkaloïden.